Helse

Hva er Intermitterende faste?

Dec 14, 2022

Intermitterende faste eller periodisk faste (Intermittent fasting på engelsk) er en type kostholdsmønster der folk veksler mellom perioder med å spise og faste. Det er ikke et spesifikt kosthold, men snarere et kostholdsmønster som innebærer å begrense matinntaket for en bestemt tidsperiode hver dag eller uke.


Det er flere forskjellige måter å gjøre intermitterende faste på, inkludert 16/8-metoden, der folk faster i 16 timer hver dag og bare spiser i løpet av et 8-timers vindu, og 5:2-dietten, der folk spiser normalt i 5 dager i uken og begrense kaloriinntaket på de andre 2 dagene. Intermitterende faste brukes ofte som et verktøy for å hjelpe folk å gå ned i vekt, men det kan også ha andre helsemessige fordeler, som å redusere betennelser og forbedre hjertehelsen.


Fordeler

Det er noen bevis som tyder på at periodisk faste kan ha en rekke potensielle helsefordeler, inkludert vekttap, forbedret hjertehelse og redusert betennelse. Noen studier har funnet at personer som praktiserer periodisk faste kan være i stand til å gå ned i vekt mer effektivt enn de som følger en tradisjonell kaloribegrenset diett. Intermitterende faste kan også bidra til å redusere risikoen for hjertesykdom ved å forbedre faktorer som blodtrykk, kolesterolnivåer og betennelse. I tillegg tyder noe forskning på at periodisk faste kan ha anti-inflammatoriske effekter og kan til og med bidra til å beskytte mot visse sykdommer, som kreft og Alzheimers sykdom. Mer forskning er imidlertid nødvendig for å bekrefte disse potensielle fordelene.


Negative sider

Selv om det er noen bevis som tyder på at periodisk faste kan ha ulike helsemessige fordeler, er det ikke uten potensielle ulemper. For eksempel kan noen mennesker synes det er vanskelig å holde seg til en restriktiv spiseplan, og dette kan føre til følelser av deprivasjon og til og med overspising. Intermitterende faste kan også forårsake bivirkninger som hodepine, tretthet og konsentrasjonsvansker. I noen tilfeller kan periodisk faste til og med være skadelig, spesielt for personer som har visse medisinske tilstander eller tar visse medisiner. For eksempel kan personer med diabetes må nøye overvåke blodsukkernivået når de praktiserer periodisk faste, og noen medisiner må kanskje tas sammen med mat. Det er viktig å snakke med en lege før du starter et nytt kostholdsmønster, inkludert periodisk faste.


Ulike måter på periodisk faste

Det er flere forskjellige måter å gjøre periodisk faste på, og den spesifikke diettplanen vil avhenge av metoden som brukes. Her er noen eksempler:


16/8-metoden

Dette innebærer å faste i 16 timer hver dag og kun spise i løpet av et 8-timers vindu. Du kan for eksempel velge å spise mellom 12.00 og 20.00, og deretter faste resten av dagen.


5:2 diett

Med denne metoden spiser du normalt i 5 dager i uken og begrenser kaloriinntaket de 2 andre dagene. For eksempel kan du spise normalt på mandag, tirsdag, onsdag, torsdag og fredag, og deretter innta bare 500-600 kalorier på lørdag og søndag.


Alternativ dag-faste

Dette innebærer å veksle mellom dager med normal spising og dager med begrenset kaloriinntak. For eksempel kan du spise normalt på mandag, begrense kaloriene på tirsdag, spise normalt på onsdag, begrense kaloriene på torsdag, og så videre.


Det er viktig å merke seg at dette bare er eksempler, og det er mange andre måter å gjøre periodisk faste på. Det er best å snakke med en lege eller registrert kostholdsekspert for å finne den beste tilnærmingen for deg.


Alternativer til Intermitterende faste, eller periodisk faste.

Hvis du er interessert i å prøve et kostholdsmønster som innebærer å begrense matinntaket, er det flere alternativer til periodisk faste som du kanskje bør vurdere. Noen av disse kan være:


Tidsbegrenset spising

Dette innebærer å begrense matinntaket til et bestemt tidsvindu hver dag, lik 16/8-metoden med periodisk faste. Men i motsetning til periodisk faste, innebærer tidsbegrenset spising ikke nødvendigvis fullstendig faste. I stedet kan du spise et balansert kosthold innenfor ditt valgte tidsvindu.


Måltidshopping

Dette innebærer å hoppe over ett eller flere måltider i løpet av dagen, enten regelmessig eller av og til. For eksempel kan du hoppe over frokost og bare spise lunsj og middag, eller du kan hoppe over lunsj og bare spise frokost og middag.


Kalorirestriksjon 

Dette innebærer å redusere det totale kaloriinntaket regelmessig, vanligvis ved å kutte ut visse matvarer eller redusere porsjonsstørrelser. Dette kan være en mer gradvis tilnærming til vekttap enn periodisk faste, og det kan være lettere for noen mennesker å holde seg til.


Det er viktig å huske at hver person er forskjellig, og det som fungerer for en person fungerer kanskje ikke for en annen. Det er best å snakke med en lege eller registrert kostholdsekspert før du starter et nytt kostholdsmønster.


Fem andre måter å redusere vekten på:


  • Følg et sunt og balansert kosthold som inkluderer en rekke næringsrike matvarer, som frukt, grønnsaker, fullkorn, magre proteinkilder og sunt fett.
  • Delta i regelmessig fysisk aktivitet, for eksempel rask gange, jogging, sykling, svømming eller andre aktiviteter du liker. Sikt på minst 150 minutter med moderat intensitetstrening eller 75 minutter med kraftig trening hver uke.
  • Drikk mye vann og hold deg hydrert. Vann kan hjelpe deg med å føle deg mett og kan også hjelpe kroppen din å forbrenne fett mer effektivt.
  • Få nok søvn. Mangel på søvn kan føre til vektøkning og kan gjøre det vanskeligere å gå ned i vekt. Mål for 7-9 timers kvalitetssøvn hver natt.
  • Søk støtte fra venner, familie eller en helsepersonell. Å gå ned i vekt kan være vanskelig, og å ha støtte kan gjøre det lettere å holde seg på sporet og nå målene dine.