Hobby

Nybegynnerguide i ølbrygging

Dec 12, 2022

Har du lyst til å prøve å brygge ditt eget øl? Mange i Norge har de siste årene lært seg denne morsomme og nyttige hobbyen. Det høres vanskelig ut, men det er ganske enkelt. Her er en enkel guide i hvordan du brygger hjemme!




Ølets hovedingredienser er malt (korn), humle (en blomst), gjær og vann. Bryggingen kan og overordnet deles inn i disse fasene: Mesking, gjæring og flasking (eller på fat).

Mesking er en prosess der man får ut sukker og smak fra maltet (kornet) som gjør vannet til vørter. I gjæringsfasen spiser gjæren opp sukkeret i vørteren og omdanner det til alkohol. Så enkelt er det.

Det er to veier inn i denne hobbyen: ferdige kits eller all-grain (brygging fra grunnen av)

Ferdige kits

Den raskeste og korteste veien inn i hobbyen er å starte med ferdiglagde pakker som kun krever at du tar gjæringsprosessen. Med disse pakkene er meskeprosessen allerede gjort for deg og du blander denne sirupen sammen vann i et gjæringskar. Det eneste utstyret du trenger da er: gjæringskar, flasker, korkemaskin og et hydrometer. Med et hydrometer kan du måle hvor mye sukker som er igjen i vørteren slik at du vet når den er ferdig gjæret. Det er viktig slik at du ikke flasker for tidlig – da kan det nemlig bli flaskebomber.

Merk at når du lager øl med ferdige kits så må du ikke forvente deg at kvaliteten blir helt tipp topp, spesielt ikke hvis du er vant til å plukke øl fra hylla med fra f.eks Nøgne Ø. Ønsker du skikkelig kvalitet på smaken bør du nok lage øl helt fra grunnen av. Det som er veldig positivt med å bruke ferdige kits er at du får en smak av hobbyen før du går videre til neste steg som er å lage øl fra bunn av.

All-grain

Dersom du har lyst til å lage skikkelig godt øl så er ikke ferdige ølsett for deg. Da bør du ta hele prosessen fra mesking til ferdig øl. Dette krever mer utstyr og litt mer kunnskap, men det er veldig moro. Det å lage sitt eget øl fra grunnen av gjør at du kan bruke oppskrifter du finner på nettet eller kjøpe ferdige pakker med malt, humle og gjær. For nybegynnere er ferdige pakker den enkleste veien inn og anbefales.

Utstyr

Kjele

Litt utstyr vil du trenge for å komme i gang. Det enkleste alternativet som å meske i pose «brew in a bag». Der kan du bruke en stor kjele med tappekran sammen med en meskepose. Du bør også ha en kjølespiral fordi vørteren må kjøles ned raskt etter koking (mer om dette senere). Det finnes ferdige bryggekjeler som er beregnet for både mesking og koking. Det er praktisk, men mesking i pose fungerer like bra for å teste ut brygging uten å koste på for mye i utstyret.

Gjæringskar

Du trenger også et gjæringskar, helst med tappekran. Kan kjøpes på Europris til en god pris enkelte steder i landet.

Hydrometer

Et hydrometer måler sukkerinnholdet i vørteret. Helt nødvendig å ha for å måle før og etterverdier av sukkeret. Dette kan også kjøpes på Europris.

Flasker + korker og korkemaskin

Flasker kan du enkelt spare deg opp til ved at du kjøper øl på flasker når du likevel kjøper øl. Du trenger også korker og en og god korkemaskin.

Ølbrygging i seks steg

#1 Mesking

Mesking er prosessen som nesten kan sammenlignes med å trekke te. Forskjellen er råvaren som brukes og hva du får ut av det. Målet med å meske er å få ut sukker og smak fra maltet (kornet). Man bruker en meskepose eller et malrør med silbunn slik at vannet fritt kan flyte gjennom. En stor kjele trenger du også. For å få best mulig utbytte av kornet bør vannet sirkuleres fra bunn til toppen av kjelen. Det er derfor viktig å ha tappekrav der man enten kan tappe manuelt i en kjele for så å helle over på toppen av maltet igjen. De fleste som brygger mye kjøper en sirkulasjonspumpe.

Temperaturen på meskevannet er viktig. Mange øloppskrifter har vannet ca. 65 grader i hele perioden som skal gjøres på ca. 60 minutter. Det er viktig at man holder temperaturen så jevn som mulig gjennom hele meskefasen.

#2 Skylling

Etter at man er ferdig mesket går man inn i skyllefasen. I denne fasen er det vanlig at vannet har 78 grader. Varm opp vannet på vørteren til samme temperatur og helle over skyllevannet. Mengden skyllevann er avhengig av hvor mye vann du brukte i meskingen og hvor mange liter du skal brygge. Målet med denne skyllingen er at du får ut restene av sukkeret samtidig at det skjer en kjemisk reaksjon i kornet/vørteren.

#3 Koking

Da er alt klart for koking og det er her humlen skal tilsettes. Oppskriften på brygget ditt avgjør når humlen(e) skal tilsettes. Koketiden er ofte mellom 60-90 minutter.

4# Nedkjøling

Etter at kokingen er gjennomført skal vørteren kjøles ned så raskt som mulig. De fleste bruker en kjølespiral til dette. Det er fra denne fasen at renslighet er utrolig viktig. Etter at kjølingen er startet så må dine hender og utstyr være sterilt. Mange bruker Starsan til dette. Starsan må kun brukes på utstyr og må ikke komme i kontakt med hender og hud, bruk hånddesinfisering eller vaskehansker som du dypper i Statsan. Starsan er syrebasert – les på flasken før bruk.

Kjøl ned til romtemperatur på ca. 22 grader. Sjekk «gravity» på vørteren din. Oppskriften sier ofte hvilken gravity vørteren skal ha før gjæring. Skriv ned denne. Blir den for høy kan den blandes inn med litt kokt vann uten problem. Blir den for lav har du sannsynligvis fått ut for lite sukker fra kornet og ølet blir litt svakere. Dette lærer du av til neste gang – det blir øl uansett!

#5 Gjæring

Det er på tid å få vørteren din over i gjæringskaret. Renslighet er som nevnt utrolig viktig! Alt må være rent. Når du overfører til karet er det viktig å få luftet den skikkelig. Gjæren du skal tilsette liker nemlig oksygen og sukker. En drill med en ren blander kan brukes.

Tilsett gjæren. De fleste nybegynnere bruker tørrgjær og den kan tilsettes og røres forsiktig inn. Sett på lokket slik at det blir helt tett. Gjærlåsen fylles med kokt vann. La stå i ca. 14 dager i stabil romtemperatur på mellom 20-24 grader.

#6 Flasking og lagring

Flasking er siste etappe. Her tilsetter man sukker for at de siste gjærrestene skal omdannes til kullsyre. Mengden er avhengig av oppskrift. Det finnes også enkle sukkertabletter som man enkelt kan legge i flasken slik at man slippe å måle opp sukker. Mange velger også å lage en sukkerlake for å tilsette i flasken. La flaskene stå i romtereratur ca 14 dager for så senere sette de til kjøling.