Hus og hjem

Hvordan spare strøm hjemme

Dec 20, 2022

Den beste måten å redusere og spare strøm hjemme er å bruke mindre (ingen overraskelse) og være mer bevisst på bruken. Her er tips til å redusere strømbruken i hjemmet. 

Gode råd for å spare strøm i hjemmet

 • Slå av elektriske apparater når de ikke er i bruk. Dette gjelder spesielt for datamaskiner, skjermer, kaffetraktere og lignende.
 • Investere i en varmepumpe. Les mer om typer lenger ned i artikkel.
 • Bruk lyspærer med lavt strømforbruk, for eksempel LED-pærer. Disse bruker opptil 80% mindre strøm enn tradisjonelle glødepærer og varer også lenger.
 • Lad elbilen på natta, da er spotprisen ofte lavest.
 • Unngå å ha elektriske apparater på standby-modus. Standby-modus bruker fortsatt strøm, selv om apparatet ikke er i bruk.
 • Bytt til en energieffektiv vaskemaskin og tørketrommel. Disse apparatene kan spare deg for store summer i strømregningen.
 • Skru ned termostaten på varmtvannsberederen. En temperatur på 60 grader celsius er normalt nok for å holde vannet hygienisk rent.
 • Bruk kokeplate eller mikrobølgeovn i stedet for stekeovnen når du lager mat. Dette sparer både tid og strøm.
 • Skru av lyset når du forlater et rom. Dette er en enkel og effektiv måte å spare strøm på.
 • Unngå å bruke elektrisk varme på rom du ikke bruker. Dette gjelder spesielt for rom som soverom og gjesterom.
 • Bruk lysdimmer for å justere lysstyrken i rommet etter behov. Dette kan spare deg for store summer i strømregningen.
 • Kjøp energieffektive elektriske apparater når du skal bytte ut gamle. Disse bruker mindre strøm og kan spare deg for store summer i strømregningen over tid.


Husk også: Har du spotpris er det lurt å følge med på når det er billigst i løpet av døgnet og planlegge bruken av strøm etter det.


Hva bruker mest strøm hjemme?

De største strømforbrukerne i hjemmet kan variere avhengig av hva du har av elektriske apparater og hvordan du bruker dem. Men generelt sett er det noen apparater og enheter som har et høyt strømforbruk, som for eksempel:

 • Klimaanlegg og oppvarmingssystemer: Disse kan være store strømforbrukere, spesielt hvis du bruker dem mye.
 • Datamaskiner og skjermer: Disse kan ha et høyt strømforbruk, spesielt hvis du bruker dem mye og har flere enheter som kobles til samme strømuttak.
 • Vaskemaskin og tørketrommel: Disse kan også ha et høyt strømforbruk, spesielt hvis du bruker dem ofte.
 • Kjøleskap og fryser: Disse kjører kontinuerlig og kan derfor ha et høyt strømforbruk over tid.
 • TV-er: Store TV-er kan ha et høyt strømforbruk, spesielt hvis du bruker dem mye.
 • Stekeovn og komfyr: Disse kan ha et høyt strømforbruk når de brukes, spesielt hvis du bruker de store platene på komfyren.
 • Oppvaskmaskin: Oppvaskmaskinen kan ha et høyt strømforbruk når den brukes, spesielt hvis du har den på den høyeste temperaturen.


Varmepumper sparer på strømforbruket i hjemmet

En varmepumpe kan være en effektiv måte å spare strøm på, avhengig av hvilken type varmepumpe du har og hvordan du bruker den. Generelt sett kan en varmepumpe spare deg for store summer i strømregningen, spesielt hvis du bruker den som en erstatning for en eldre oppvarmingsløsning. Det er imidlertid viktig å vurdere hvilken type varmepumpe som passer best for ditt hjem og dine behov.

Varmepumper av som sparer strøm hjemme

 • Luft-til-luft varmepumper bruker luft som energikilde og overfører varme fra den ene luftstrømmen til den andre. Disse kan være effektive til å varme opp et rom, men de er ikke egnet for å varme opp vann.
 • Vann-til-vann varmepumper bruker vann som energikilde og overfører varme fra en væske til en annen. Disse kan være effektive til å varme opp vann, for eksempel til å produsere varmt tappevann eller til å varme opp et basseng.
 • Luft-til-vann varmepumper bruker luft som energikilde og overfører varme fra luften til vannet. Disse kan være effektive til å varme opp både luft og vann, og kan derfor være et godt valg hvis du vil ha en løsning som kan varme opp både rommene og vannet i hjemmet ditt.


Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye strøm du kan sparer hjemme ved å bruke en varmepumpe, da det avhenger av en rekke faktorer, som for eksempel hva du bruker varmepumpen til, hvor mye du bruker den, hva slags energikilde du bruker i dag og hvor effektiv varmepumpen er. Det anbefales derfor å kontakte en fagperson for å få en mer nøyaktig vurdering av hva som kan være den beste løsningen for deg.


Følg med på spotprisen

Spotpris på strøm er  prisen på elektrisk kraft som kjøpes og selges på kort sikt, vanligvis på dagen eller dagen etter. Spotprisen på strøm varierer avhengig av etterspørselen etter strøm, tilbudet av strøm, kostnadene ved å produsere strøm og andre markedsfaktorer. Den er styrt per time så det kan være lurt å tilpasse strømforbruket gjennom dagen med tanke på når det er billigst.


Spotprisen på strøm kan variere mye over tid, avhengig av markedsfaktorene som påvirker den. Det anbefales derfor å holde seg oppdatert på spotprisen på strøm for å få en forståelse av hva det koster å kjøpe strøm på kort sikt. Det finnes ulike nettsteder og tjenester som tilbyr informasjon om spotprisen på strøm, og det kan også være lurt å kontakte strømleverandøren din for å få mer informasjon om prisene på strøm. De fleste har dette tilgjengelig i en App eller på nettsiden deres. Husk at i Norge får man strømstøtte, men den gjelder for snittprisen for en hel måned. Derfor er det viktig å følge med på spotprisen og bruke strøm da prisen er så lav som mulig.