Hus og hjem

Så mye elektrikerarbeid kan du gjøre hjemme

Dec 11, 2022

Visste du at du kan gjøre litt elektrikerarbeid selv? Selv om det er strenge regler for hva man som privatperson ikke kan gjøre, kan du faktisk gjøre litt for å spare penger!

Det anbefales selvsagt ikke at du gjør så mye selv, men det er enkelte ting du kan. Dersom du pusser opp eller bygger nytt hus og vil ha skjult el-anlegg kan du spare en del penger dersom man trekker rørene selv. Dette er et arbeid som ikke krever noe annet enn innkjøp av trekkerør, en god drill og litt pågangsmot.

De aller fleste elektrikere godtar at du gjør denne jobben selv, du kan til og med ta en prat med elektrikeren din slik at dere blir enige om hvordan du bør gjøre det.

Du kan også kjøpe inn utstyret selv via nettbutikker dersom elektrikeren din godtar dette. Husk at det fort gjort å bestille feil slik at vinningen går opp i plunder og heft ved bytting av utstyr. Har du bra kunnskaper så burde det gå greit.

Du kan også utføre mindre elektrikerarbeid i elektriske anlegg dersom du gjør det sikkerhetsmessig forslaglig. Noen eksempler på slike arbeider kan være:

  • Tilkobling topolede plugger opp til 25 Ampere.
  • Skifting av topolede skjøtekontakter opp til16 A.
  • Reperasjon av bordlamper o.l
  • Skifte belysningsutstyr opphengt i takkrok eller lignende
  • Installasjon av varmeovner som du har kjøpt med bevegelig ledning og plugg
  • Bytte av dekklokk for brytere, stikkontakter og koblingsbokser.

Husk alltid å være forsiktig med elektrisk utstyr. Vi anbefaler alltid å bruke en faglært elektriker med godkjenningen i orden. Dersom noe skulle skje og en brann oppstår står du med ansvaret selv for hus, innbo og ikke minst menneskene som bor der.