Internett

Få kontroll på de digitale bildene dine

Dec 11, 2022

Det er tre gode grunner til at du skal lese denne guiden. Den viktigste er å få tatt backup av bilder og filer hjemme hos deg, den andre er få tilgang til bilder og videoer på TVen din, den tredje er sikre bildene dine med backup i «skyen».

Det er nesten ikke noe poeng i å fortelle hvor viktig det er å ta backup av familiens bilder og filer. Alle forstår dette etter å ha fått et harddisk-krasj på PCen som innehold den eneste kopien av familiebildene. Det er krise – skikkelig krise! Denne guiden handler om hvordan du tar backup på en smart måte slik at det løser flere behov. Bildene skal være tilgjengelig for deg i hverdagen og være bevart trygt dersom noe kræsjer.

Denne saken omhandler derfor:

  1. Sikkerhetskopi av bilder og filer i hjemmet ditt på en smart måte.
  2. Se på bildene dine på TVen din med f.eks Apple TV eller smart-TV.
  3. Backup i «skyen» og tilgjengeliggjøring uansett hvor du befinner deg.

Sikkerhetskopi i hjemmet

Steg en for sikkerhetkopi er å ha minst to kopier av filene dine. Det kan løses enkelt ved at du har en ekstern harddisk som du kopierer til. Det er den enkleste, men det finnes mye bedre løsninger.

Én sentral

Det første steget er å få kontroll og samlet alt av bilder og filer på ett sted i ditt hjemmenettverk. Da får du plutselig gjort backup mer tilgjengelig og får tilgjengeliggjort filene dine til flere «dingser» og enheter hjemme.

Det er flere måter å gjøre dette på, men vi anbefaler innkjøp av en boks som ofte blir omtalt som en nettverksdisk eller «NAS». Denne er helt essensiell og er hjørnestenen for å få tilgjengeliggjort filene dine slik at du kan se dem på TVen i stua. Har du ikke dette behovet så trenger du ikke å lese de to første, bare hopp til steg 3 som omhandler backup i skyen.

En nettverksdisk er en harddisk som du kobler til bredbåndsrouteren din. Den bør ha to harddisker som «speiler» hverandre. Det betyr at dersom den ene ryker har du fortsatt en tilgjengelig. De bør derfor alltid settes opp som «en harddisk» selv om de i praksis er to. I nettverket ditt vil den kun vise en, man slipper å kopiere filer til to steder – det ordner nettverkssdisken selv. Det finnes mange alternativer på markedet, men velg de som er best i test og med minst to hardisker. Få hjelp av en datakynding venn med innkjøp av installasjon.

Pass på at den har støtte for DNLA da dette er viktig for å tilgjengeliggjøre bildene dine med f.eks Apple TV (Versjon 4+). De fleste nye har støtte for denne standarden, men sjekk det uansett.

Når du har fått installert nettverskdisken din hjemme kan du kopiere bilder og filer i til denne.

Se bilder og filer på TVen din

Når du har fått på plasse den viktige nettverskdisken hjemme har du plutselig gjort alt tilgjengelig hjemme hos deg. Da kan du inviterer venner og familie til å få se bilder og videoer rett på TVen din. Har du smart-TV har du antageligvis en «App» for å vise nettverksinnhold via DLNA. TVen må være koblet til ditt lokale hjemmenettverk der nettverksdisken din også er installert. Merk at det er kun fra Apple TV versjon 4 du kan få tak i bilder fra en nettverskdisk. Den eldre versjonene har ikke støtte for dette.

Den løsningen som flest bruker er en løsning som heter «plex. Det som er viktig å tenkte på når du skal velge riktig nettverksdisk. NASen din må ha støtte for plex-server for at du kan laste ned Plex appen på Apple TV. Har nettverksdisken din ikke støtte for dette må du har en dedikert PC stående med dette installert på og det er unødvendig. Dersom dette er viktig for deg kan du også vurdere å ha en PC stående som kjører «plex server». Dette kan være din kilde til alle bilder og filer som igjen tar backup til NASen din.

Her er en video som viser hvordan du bruker Plex:

Lagring i «skyen»

Når skal ta backup i skyen handler det om å laste opp alle filene dine opp på internett. Det finnes flere slike tjenester og de største og mest brukte er fra Google, Microsoft, Dropbox og Amazon. Felles for dem er at det er sikkert å gjøre det. Alle tilbydere tilbyr gratis konto, men har du stort lagringsbehov må du betale.

De er ganske like priser på alle disse tjenestene, men det er viktig at du velger den som passer deg best. Det er forskjeller i brukervennlighet og pris.

Dropbox – brukt av mange

Veldig mange bruker Dropbox. Det beste med Dropbox er at det er enkelt og dele filer med andre og det er mange som bruker denne tjenesten i jobbsammenheng. For å få en større lagringskapasitet koster det i skrivende stund ca. 1000 kroner for en Terrabyte lagring. Merk at prisene endrer seg fort.

Pris: Ca. 900,-/år for 1 terrabyte.

Google – For deg med google konto

Bruker du mange Google tjenester fra før og vil du kanskje foretrekke å bruke Google sin lagringstjeneste. Google har gode løsninger for opplasting og lagring.

Pris: 1080/år for 1 terrabyte.

Microsoft – enkelt med windows og rimelig

Microsoft har også sin egen løsning for nettlagring. Det fine med den er at den kan du enkelt kan bruke den rett fra din Windows PC uten å måtte installere ekstra programvare.

Pris: 720,-/år for 1 terrabyte

Apple – brukervennlighet

Bruker du Apple-produkter har også disse egne skytjenester gjennom iCloud. Apple er kjent for å være brukervennlig og det gjelder også her. Dersom du bruker for eksempel iPhone og iPad daglig da kan du enkelt ta backup til din iCloud rett fra telefonen.

Pris: 720,-/år for 1 terrabyte

Amazon – billigst!

Amazon er kanskje bedre kjent som en bokhandel på nett eller en nettbutikk for andre produkter. Amazon er i tillegg til dette veldig store på skytjenester og de har enorme datalagringssteder og tjenester i skyen. Amazon har i tillegg den aller beste prisen. På Amazon kan du få en ubegrenset konto DVS at du kan lagre så mye du vil av bilder og filer til ca 600 kr i året. Dette er den absolutt billigste nettjenesten for skylagring vi kunne finne. Med Amazon får du lastet ned en en programvare til din PC. I tillegg så han har de også programvare som du kan installere på telefon og nettbrett for enkel lagring i skyen. Det eneste minuset med Amazon er at de ikke har støtte for synkronisering i sin programvare på PC. Heldigvis finnes en løsning:

Pris: 500,-/år for ubegrenset lagring.

Amazon sin nettlagring er den billigste, men det er kanskje grunner til at du vil velge en av de andre. Det fine er at du kan teste alle gratis da alle tilbyr noen gigabyte lagring helt gratis. Velg den som passer deg best!

En annen bra tjeneste du bør få med deg er «odrive». Denne lar deg logge på alle dine skylagringsstjenester gjennom en portal. Det er praktisk dersom du har flere kontoer du ønsker å samle:

Synkronisering med oDrive

Synkronisering betyr at programmet passer på at du har samme kopi av det du har på dine enheter. Heldigvis så finnes det løsninger for dette. Denne løsningen heter oDrive og fungerer og uavhengig av hvilken skytjeneste for lagring du velger. Så lenge du har en konto på en av nettlagringstjenesten kan du koble alle sammen med oDrive slik at du kan bruke et og samme program for å styre nettlagringen din. Dette er et tillegg som er uavhengig av hvilken skytjeneste du bruker. Se demo her:

Lykke til!