Sikkerhet

Har du kontroll på alle passordene dine?

Dec 11, 2022

Har du opprettet profiler på utallige nettsteder – og glemt dem av og til? Du helt sikkert også brukt det samme (og enkle) passordet på alle sammen? Du er nok ikke alene om å gjøre dette – og heldigvis er det enkelt å gjøre noe med det!

Tenk deg at noen klarte å komme deg inn på Facebook-kontoen din og tok over livet ditt der. Hadde ikke det vært litt krise? Bruker du et dårlig passord så kan det være enkelt for en hacker å gjette seg til dette. Problemet er at du aldri husker de fryktelig lange (og vanskelige) passordene og bruker derfor det enkle du har brukt på alle andre nettsteder. Denne dårlige vanen er det nå enkelt å endre!

Heldigvis har noen laget gode løsninger for passordhåndtering og det finnes flere alternativer du kan bruke. Det enester du trenger å gjøre er å begynne å bruke en såkalt «password manager» på godt norsk. Det må ikke forveksles med å lagre passordet i nettleseren. Dette er løsninger som er både sikrere og kan brukes på tvers av datamaskinger og telefoner.

De tre mest populære passord verktøyene tilgjengelig er 1Password, LastPass og KeePass. Etter en liten søkerunde på nettet skjønte vi at LastPass var den mest brukte og resten av guiden er derfor basert på denne. De andre fungerer sikkert veldig bra, men valget ble som nevnt LastPass.


Steg 1 – opprette bruker ved å registrere deg

Det første du må gjøre er å registrere deg og sette et hovedpassord. Du blir guidet slik at dette er sikkert nok. Hovedpassordet er selve plusset i hele konseptet. Du trenger bare å huske ETT passord, men i gjengjeld må dette være sikkert! Merk: Når man registrerer seg så må man oppgi en e-post adresse. Passordet til denne kontoen bør også være sikker nok og brukes dersom du skulle glemme hovedpassordet ditt.

Vil du ha tips til å sette gode passord kan du besøke dennne siden: https://nettvett.no/passord/

Steg 2 – Laste ned tillegg til nettlesere og telefonen din

Du blir guidet gjennom nedlastingen via nettsiden deres etter registrering. Dette er tillegg til nettleseren – bare følg anvisningen så er du trygg. Når det er gjort så er det bare å logge seg på med brukernavnet og passordet du satte når du registrerte deg.

Steg 3 – Oppdatere passordene dine

For at dette skal fungere bra må du bytte passordene på nettjenester du bruker daglig. Dette høres ut som skikkelig mye arbeid, men det går veldig greit. Registrerer du deg på nye nettsider får du automatisk opp et spørsmål om du vil lagre passordet. Du får også mulighet til å opprette et sikkert passord, som du heldigvis slipper å huske – det husker tjenesten for deg!