Sosiale Medier

Slik unngår du å bli klonet på Facebook!

Jul 06, 2023

Det skaper litt hodebry og jobb når profilen din blir klonet på Facebook. Facebook-kontokloning er et enkelt svindelforsøk - men det er lett å bli lurt av det. En klonet konto er en kopi, som bruker profilbildet ditt og annen offentlig informasjon for å lure vennene dine til å gi opp sine opplysninger.


Har du allerede blitt klonet så kan denne guiden hjelpe deg til å rapportere den klonede profilen + forhindre at det skjer igjen.


Kontokloning er ikke en hack - det er bare et resultat av smarte svindlere som bruker din offentlig tilgjengelige informasjon for å lure vennene dine. De bruker ofte "bots" eller datamaskiner som scanner Facebook for profiler med åpne vennelister. Så lager de automatisk profiler med navn og bilder - og sender venneforespørsler til dine egne venner. Mange av vennene dine vil garantert bite på!


En klonet konto kan overbevise vennene dine til å sende dem penger, samle inn passord eller annen informasjon, eller lure dem inn i andre svindelforsøk.


Ved å late som de er deg, kan den klonede kontoen sende en melding til vennen din der de sier at de trenger penger for å håndtere en nødsituasjon - for eksempel at de er ranet og trenger penger for å komme seg hjem. Du tror kanskje at vennene dine er for smarte til å bli lurt av en slik svindel, men fordi disse forespørslene kommer fra deg, kan de svare uten å tenke seg om.


Og det er derfor du må bekymre deg for Facebook-kontokloning. Enten det er din konto eller en venns konto som har blitt klonet, er det reell skade i denne "spøken."


Hvordan vet jeg om Facebook-kontoen min har blitt klonet?

Du har helt sikkert noen venner på Facebook som har sett og tipser deg, alternativt kan du søke på Facebook etter navnet ditt for å se om det er andre kontoer som utgir seg for å være deg, men det er sannsynlig at det er noen andre på Facebook som bruker navnet ditt.


Før en kloner kan svindle vennene dine, må de sende dem en venneforespørsel fra den klonede kontoen, noe som bør sette i gang alarmklokkene. Hvis de aksepterer vennforespørselen din uten å tenke seg om, vil de begynne å motta meldinger som kanskje ikke høres ut som deg. Hvis en venn forteller deg at de har fått en venneforespørsel eller en mistenkelig melding, kan kontoen din ha blitt klonet.


Hva skal jeg gjøre hvis Facebook-kontoen min har blitt klonet?

Facebook tillater ikke at kontoer utgir seg for andre, så hvis du finner en klonet konto, bør du rapportere den til Facebook. I mange tilfeller tar ikke Facebook tak i dette, men det er verdt foresøk. Be også vennene dine om å gjøre det samme.


Bare gå til den klonede profilen og:

 • Klikk på "..."-ikonet øverst til høyre på profilsiden deres.
 • Velg "Rapporter profil."
 • Følg instruksjonene på skjermen for å rapportere kontoen for å utgi seg for å være deg.
 • Når du har rapportert siden, post til tidslinjen din og fortell vennene dine om ikke å godta nye vennforespørsler fra deg, og ignorere eventuelle meldinger som kan være svindel.


Hvordan kan jeg unngå Facebook-kontokloning?

Begynn med å skjule Facebook-vennelisten din. Den som kloner kontoen din, vil bruke vennelisten din som en liste over mål, men hvis vennelisten din er privat, vil det være mye vanskeligere for dem å finne noen som vil falle for svindelforsøkene deres. Heldigvis tar det bare noen få raske klikk å skjule vennelisten din. Det er litt vrient å finne menyen, men gjør dette:

 • Åpne Facebook .
 • Mobil:
 • Trykk på de tre strekene nederst til høyre. Deretter trykker du på "tannhjulet." oppe til høyre. Da får du opp innstillinger og personvern. Scroll ned til seksjonen Publikum og synlighet" og trykk på "slik kan folk finne og kontakte deg". Les videre under. På mobil skal det se slik ut:
 • Datamaskin:
 • Klikk på profilbildet ditt øverst til høyre.
 • Velg "Innstillinger."
 • Klikk på "Personvern" i venstre kolonne.
 • I delen "Hvordan folk finner og kontakter deg", sjekk hvem du har valgt som kan se vennelisten din.


Resten av guiden gjelder både mobil og datamaskin:


 • Hvis det står "Offentlig" så må du endre dette. Om den er offentlig så er det enkelt for svindlerne å bruke bots/datamaskiner til automatisk sende forespørsler, som du kanskje har opplevd.
 • Klikk på "Rediger" ved siden av "Hvem kan se vennelisten din?"
 • I rullegardinmenyen, velg hvem du vil at skal kunne se vennelisten din. Velg f.eks "kun venner".


Det kan også være lurt å velge at du ikke vil at søkemotorer finner profilen din utenfor Facebook, om du vil det.


Når du har gjort disse innstillingene er det mye mindre sjanse for at du blir klonet i fremtiden!